CS::BI: поточні та завершені проекти 2014 року

11 вер 2014

bi_logo

Банківська аналітична система CS::BI широко використовується як великими, так і малими банками України. Для підвищення ефективності її використання, фахівці компанії постійно вдосконалюють систему, розширюючи та поліпшуючи її функціональність.

Пропонуємо вам ознайомитися з останніми доробками, виконаними в CS::BI.

- у ряді банків було виконано впровадження підсистеми CS::BI «Бізнес Індикатори». CS::BI в першу чергу характеризує гнучкість застосування, так, в одному з банків підсистема виконує розрахунок показників нормування робочого часу, в іншому - розрахунок вітрини топ-менеджменту, в третьому - «маркування» угод MIR-кодами і специфічними продуктами, які в підсумку використовуються для розрахунку дохідності клієнтських менеджерів.

- у CS::BI з'явилася своя web-консоль СS::BI Applications, реалізована за технологією Oracle ADF. На поточний момент у додатку реалізовані: консоль адміністратора, управління підсистемою «Бізнес Індикатори», управління, призначеними для користувача, довідниками та класифікаторами.

- реалізовано розрахунок прибутковості клієнтських менеджерів. Система забезпечує цілісний погляд і єдиний підхід до оцінювання ефективності бізнес-підрозділів у розрізі різноманітних аспектів. Таким чином, у системі CS::BI проводиться розрахунок фінансового результату відповідно до звітністі МСФЗ для подання у наступних показниках та розрізах: Продукт, Портфель, Клієнтський менеджер, Процентний дохід/витрата, Вартість фондування, Комісії, Резерви, Sales Credit. При цьому враховується весь набір банківських фінансових інструментів: Кредити / Депозити, акредитиви та гарантії, Торгівля ЦБ (власні портфелі та комісійні операції), Валютно-конверсійні операції, Поточні рахунки та РКО, Інші транзакційні продукти та ін. Обмін даними з зовнішніми системами реалізований через Oracle Data Integrator у форматі XML.

- в рамках проекту по впровадженню сховища даних (СД) на промисловій платформі Teradata FSLDM, командою CS::BI виконані завдання завантаження даних за кредитними угодами і формуванню основних показників за кредитним портфелем (Days Past Due, балансові показники за угодами). В якості основного інструментального засобу була використана ETL-платформа Informatica Power Center. На даний момент до завершення підходить проект із завантаження в Teradata та формуванню вітрин зі звітами за операціями у системі iFOBS.

- у тестову експлуатацію запущено функціонал інкрементального завантаження коригуючих проводок та змін за угодами у закритих періодах.

- завершено проект з міграції звітності банку з версії Oracle BI 10g на Oracle BI Еnterprise Edition Suite 11g.

Останні реалізовані вітрини CS::BI:

- відповідно до Постанови НБУ №23 розроблена окрема вітрина за резервами для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями та вітрина результуючих фінансових потоків, крім того додані додаткові класифікатори для сутностей Угода та Контрагент;
- вітрина моніторингу ковенантів кредитних договорів банку. У вітрині відображено основні показники за сутностям (довідник ковенантів, моніторинг ковенантів, документи, що регламентують ковенанти, санкції за невиконання ковенант);
- вітрина з атрибутами для анкети фінансового моніторингу контрагентів;
- вітрина з контролю якості даних впроваджена у промислову експлуатацію. Вітрина входить до складу підсистеми з контролю якості даних, яка у стандартному постачанні містить більш ніж 30 готових тестів. У процесі впровадження банком було самостійно реалізовано кілька додаткових тестів;
- виконаний проект по формуванню кредитних вітрин та звітів на основі СД Oracle OFSAA. Відповідно до вимоги замовника оперативно реалізований блок звітності, що дозволяє проводити аналіз наступних аналітичних сутностей: реструктуризовані кредити, продані кредити, кредити, за яким призупинено нарахування відсотків, інформація про списані активи та погашення раніше списаних активів, інформація про залишки коштів на рахунках фіз.осіб та юр.осіб та ін.

Окрім того, в 2014 році спаціалісти компанії CS вперше провели курси навчання з розробки моделі аналітичної системи CS::BI та побудови звітності Oracle BI Suite для співробітників банків.

Про систему:


CS::BI - банківська аналітична система, що дозволяє проводити аналіз діяльності банку у розрізі філій, відділень, контрагентів, продуктів, рахунків, проводити аналіз ліквідності, оцінювати ключові показники ефективності та динаміку їх змін.

Продукт заснований на Oracle Business Intelligence - платформі для побудови аналітичних систем, яка забезпечує швидкий доступ до необхідної корпоративної інформації та широкі можливості її бізнес-аналізу.

CS::BI, забезпечуючи повноту, достовірність та актуальність інформації, є ефективним і зручним інструментом управлінського обліку та аналізу.

Підпишіться на розсилку