Компанія CS стала технологічним партнером OTP Bank у запуску миттєвих платежів

13 бер 2024

[Компанія CS стала технологічним партнером OTP Bank у запуску миттєвих платежів]

12 березня 2024 року відбувся запуск миттєвих платежів у банках Республіки Молдова. Впровадження миттєвих платежів дозволить максимально швидко, незалежно від часу доби, переказувати грошові кошти між рахунками фізичних осіб, використовуючи лише номер телефону отримувача.

Світовими тенденціями у сфері фінансових технологій є відкритість до прогресу та регулярна модернізація платіжної інфраструктури. В рамках Концепції розвитку платіжної сфери в Республіці Молдова Національний банк Молдови (НБМ) затвердив проєкт модернізації автоматизованої системи міжбанківських платежів (АСМП) НБМ та впровадження миттєвих платежів.

CS і OTP Bank

Співпраця компанії CS з OTP Bank почалось у 2020. У 2022 у промислову експлуатацію була впроваджена автоматизована банківська система Б2 (АБС Б2) у веб-інтерфейсі B2ng (детальніше про проєкт за посиланням). У 2023, завдяки спеціально розробленому компанієй CS інтерфейсу, OTP Bank зміг своєчасно під’єднатися до роботи з новою версією АСМП НБМ. Наступним етапом реалізації Концепції НБМ стало впровадження миттєвих платежів.

Миттєві платежі (instant payments) дозволять будь-якому громадянину Республіки Молдова здійснювати перекази і платежі в національній валюті – леях – всередині країни, просто за допомогою мобільного телефону. 

Ключові можливості миттєвих платежів:

  • здійснюються 24 години на добу, 365 днів на рік;
  • обробка платежу – до 5 секунд;
  • виконуються на рахунок користувача будь-якого банку;
  • безпечний обмін реквізитами за допомогою номера телефона. 

Впровадження миттєвих платежів в OTP Bank. Особливості реалізації

Першим етапом у реалізації проєкту запуску миттєвих платежів в OTP Bank стало переведення роботи АБС Б2 у режим 24/7. Функціональність «24/7» забезпечує постійну доступність системи для будь-якого користувача, у тому числі для читання та запису зовнішніми системами та інтерфейсами (докладніше про функціональність «24/7» за посиланням).

Наступним етапом стала інтеграція АБС Б2 із національною банківською системою Central Alias ​​Service (CAS). CAS – це система, в якій зберігається інформація про контрагентів, їх псевдоніми (alias) та рахунки. У неї кожен псевдонім пов’язаний із обліковим записом клієнта і його банківським рахунком. Псевдонім є ідентифікатором, що легко запам'ятовується, наприклад, номером мобільного телефону або адресою електронної пошти. Таким чином клієнти можуть реєструвати свої рахунки в загальнодоступній базі даних, а потім використовувати псевдонім замість повного набору банківських реквізитів для ідентифікації рахунка.

CAS працює у централізованому режимі. Він зберігає всю необхідну інформацію про рахунок (IBAN, ПІБ клієнта) в Національному банку Молдови.

Фінальним етапом стала інтеграція АБС Б2 з НБМ у частині отримання і відправки миттєвих платежів (Instant Payment), а  також робота із запитами про оплату  (Request To Pay), що дозволить не тільки відправити миттєво платежі,  а також запитати  платіж до виконання.

Механізм миттєвих платежів

Наталя Семенченко, аналітик CS:

«Завдяки впровадженню миттєвих платежів процес відправлення-отримання коштів усередині Республіки Молдова займає лічені секунди, незалежно від часу відправлення, банку відправника та одержувача. Наразі миттєві платежі доступні лише між фізичними особами, реалізація взаємодії з юридичними здійснюватиметься з урахуванням подальших планів НБМ».

Підпишіться на розсилку