Динаміка розроблення АБС Б2 для нових стандартів СЕП-4

08 Sep 2021

[Динаміка розроблення АБС Б2 для нових стандартів СЕП-4]

Компанія CS продовжує роботу щодо взаємодії АБС Б2 зі стендом СЕП-4. Мета: реалізація обміну повідомленнями стандарту ISO 20022 в системі електронних платежів Національного банку України нового покоління – СЕП-4. На цей час у рамках тестування успішно виконано певний перелік робіт.

На першому етапі тестування перевірено взаємодію зі стендом СЕП-4, а також виконано роботи з відправлення та отримання міжбанківських повідомлень формату pacs.009. На другому етапі реалізовано формування, відправлення, отримання та оброблення пакетів клієнтських повідомлень формату pacs.008.
Ці доробки, а також надання користувачам АБС Б2 необхідних програмно-технічних засобів для взаємодії зі стендом СЕП-4 забезпечили замовникам можливість брати участь у тестуванні.

Реалізовані розробки дозволяють виконувати задачі:

  • Автоматичне формування повідомлень з інформацією про переказ коштів з ініціативи платника – pacs.008, pacs.009. Підписування повідомлень, формування відповідних конвертів із зазначеними атрибутами захисту, їх відправлення в зашифрованому вигляді до ЦОСЕП.
  • Автоматичне отримання та оброблення вхідних фінансових повідомлень pacs.008, pacs.009, а також пакетів із квитанціями про можливі помилки у відправлених pacs.008, pacs.009 і виписках camt.054 (у результаті успішного оброблення на ЦОСЕП вихідних і вхідних фінансових пакетів pacs.008, pacs.009). Автоматична перевірка підпису та структури вхідних пакетів, збереження даних у базі.

Повідомлення формуються на основі сутностей АБС Б2. Формування, відправлення та оброблення вхідних повідомлень виконуються за допомогою окремого Java-застосунку, здатного налаштовуватися та масштабуватися в залежності від обсягів оброблюваної інформації.

Компанія CS забезпечила для банків можливість самостійного тестування – сьогодні функціональність успішно опробовується банками.
Відповідно до планів НБУ щодо впровадження СЕП-4 компанія CS своєчасно надає доробки для тестування в банках: тестова робота здійснюється згідно з планом імплементації обміну повідомленнями стандарту ISO 20022 та з використанням програмно-технічних засобів АБС Б2.

Ми продовжуємо розвивати АБС Б2 для нових стандартів СЕП-4. Очікується ще багато роботи: технологічної – з боку CS, регуляторної та методологічної – з боку НБУ. У процесі наповнення АБС Б2 новими типами повідомлень ми будемо інформувати вас про виконану роботу.

Subscribe to our Updates