Рішення CS вдало переведені на роботу з міжнародним стандартом номера банківського рахунку IBAN

05 сер 2019

[Рішення CS вдало переведені на роботу з міжнародним стандартом номера банківського рахунку IBAN]

З 5 серпня 2019 року українська банківська система перейшла на міжнародний стандарт номера банківського рахунку IBAN.

IBAN — це міжнародний номер банківського рахунку, що спочатку був призначений для стандартизації міжбанківських платежів на території Євросоюзу. Зараз стандарт використовується більш ніж в 60 країнах світу, до яких незабаром приєднається і Україна. Номери рахунків в українських банках відтепер будуть складатися з 29 буквено-цифрових символів — заміна двох реквізитів (код банку, номер рахунку) одним кодом робить як внутрішньоукраїнські перерахування, так і міжнародні швидшими і зручнішими.

Для компанії CS це був складний, трудомісткий і цікавий проект. Після того як в травні 2018 року НБУ був анонсований старт робіт по впровадженню основних положень міжнародного стандарту IBAN, фахівці СS брали активну участь в нарадах робочої групи. Комунікації з представниками НБУ і банками дозволили нам ще в процесі обговорення попереджати технічно некоректні шляхи реалізації деяких постанов.

Реалізація проекту переходу виконувалась у вкрай стислі терміни. По-перше, нашим клієнтам було важливо заздалегідь пересвідчитися, що в нас є готові робочі рішення. Тому вже в лютому ми надали першу версію АБС Б2 для тестування на стенді системи електронних платежів (СЕП) НБУ. По-друге, нам самим було важливо переконатися в коректності відкриття рахунків в новому форматі і зручності введення платіжних документів. Тому ще до того як передати оновлену версію АБС Б2 банкам фахівці СS самостійно протестували інтерфейс системи з оновленою версією СЕП НБУ.

Перехід на роботу з банківським номером рахунку торкнувся абсолютно всіх підсистем АБС Б2, а також всіх інтеграційних рішень із зовнішніми системами, що працюють з рахунками: системи дистанційного обслуговування клієнтів iFOBS, системи прийому платежів і завантаження даних з усіх зовнішніх застосунків.

Наразі можемо констатувати, що початок переходу на міжнародний стандарт номера банківського рахунку IBAN пройшов вдало, критичних проблем у роботі рішень CS не виявлено. Процес переходу на стандарт IBAN став однією з найважливіших подій в галузі за останній рік, його введення дозволить гармонізувати український платіжний простір з європейським.

Підпишіться на розсилку