Від СЕП 4.0 до СЕП 4.1. Підсумки обговорення технологічної реалізації та тестування миттєвих платежів

24 окт. 2023

[Від СЕП 4.0 до СЕП 4.1. Підсумки обговорення технологічної реалізації та тестування миттєвих платежів]

На онлайн-зустрічі 19 жовтня 2023 року представники CS, українських банків і Національного банку України (НБУ) обговорили питання технологічної реалізації та тестування нової версії СЕП 4.1 для проведення миттєвих переказів.  

Фінансові установи України успішно мігрували на Систему електронних платежів (СЕП) 4.0 нового покоління на базі стандарту ISO 20022 в квітні 2023 року. Створення екосистеми миттєвих платежів має стати наступним кроком, що наблизить фінансову систему України до інтеграції з європейською, а зокрема сприятиме приєднанню України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA). 

Згідно з дорожньою картою НБУ для успішного впровадження миттєвих платежів в Україні вже з жовтня цього року банки можуть під’єднатися до стенду СЕП з метою тестування МП СЕП.

Компанія CS забезпечує технологічну можливість такого під’єднання, тому зібрала всіх зацікавлених учасників на зустрічі щодо особливостей упровадження миттєвих платежів у версії СЕП 4.1.  

На зустрічі обговорили: 

  • Відмінності кредитових переказів у СЕП 4.0 і миттєвих переказів у новій версії СЕП 4.1. 
  • Переваги, перспективи та практичні приклади застосування миттєвих платежів СЕП. 
  • Схеми здійснення МП СЕП. 
  • Особливості вимог НБУ до МП СЕП. 
  • Технологічне рішення CS для впровадження МП СЕП згідно з  вимогами НБУ. 

Ряд інших питань щодо особливостей здійснення МП СЕП та початку їх тестування на стенді було піднято під час сесії питань і відповідей. Присутність представників Національного банку України на зустрічі дозволила внести ясність у питання щодо особливостей виконання вимог з фінмоніторингу під час тестування миттєвих платежів.

Подпишитесь на рассылку