Як своєчасно виявляти індикатори підозрілості: новий інструмент в B2ng від CS

11 чер 2024

[Як своєчасно виявляти індикатори підозрілості: новий інструмент в B2ng від CS]

Компанія CS презентувала нову підсистему в B2ng – “Індикатори підозрілості”. Підсистема реалізована згідно з Постановою НБУ №65 "Про затвердження Положення про здійснення банками фінансового моніторингу” і стосується діяльності, фінансових операцій, чи поведінки клієнтів. Банк може самостійно визначати індикатори підозрілості з огляду на типологічні дослідження Держфінмоніторингу та власний досвід. Використання підсистеми сприятиме зниженню ризиків банку, завдяки своєчасному виявленню індикаторів підозрілості, та дозволить банку відповідати вимогам регулятора.

Про індикатори підозрілості

Індикатори підозрілості являють собою ознаку того, що клієнт виконує підозрілі дії, або підпадає під перелік факторів, які потребують уваги зі сторони відділу фінансового моніторингу банку. Індикатори можуть встановлюватись вручну чи розраховуватись автоматично. Є можливість додавати власні індикатори та налаштовувати наявний перелік індикаторів, рекомендований Національним Банком, відповідно до внутрішніх положень та особливостей діяльності. 

Принцип роботи підсистеми

До складу підсистеми “Індикатори підозрілості” входять наступні форми: 

  • “Індикатори підозрілості” для управління переліком індикаторів, налаштування комбінацій ознак для виявлення та їх кількісних меж;

  • “Шаблони документів для індикаторів підозрілості” для налаштування шаблонів документів, які використовуються в автоматичних процедурах розрахунку індикаторів підозрілості;

  • “Виявлені індикатори підозрілості” для забезпечення оперативного інформування про виявленні індикатори, прийняття рішеннь щодо подальшої ескалації підозри та фіксації часу та змісту відповідних подій;

Для функціонування підсистеми на формі "Індикатори підозрілості" потрібно вказати індикатори підозрілості і параметри індикаторів, за якими виконується перевіряння клієнтів банку. Перевіряння і відбирання записів, які відповідають вказаним параметрам, виконується у системі автоматично. Відібрані записи відображаються на формі "Виявлені індикатори підозрілості" у стані “Відкрито”.

Для кожного запису форми "Виявлені індикатори підозрілості" можна обрати відповідального спеціаліста банку, який повинен проаналізувати запис і зафіксувати результат – дозволити діяльність клієнта або підтвердити підозрілість. 

Для надання більш детальної інформації та придбання підсистеми звертайтеся до клієнтського відділу компанії CS: [email protected].

Підпишіться на розсилку